HTML

Szembesítés

Hagyjuk a tényeket szóhoz jutni.

Itt is megtalálsz

A KDNP zsarolással küzdene a népességfogyás ellen

2016.01.18. 11:19 :: Szembesítő

A kisebbik kormánypárt számára korábban sem volt idegen, hogy ideológiai indíttatásból, teljesen irracionális ötleteit a hazai társadalom egészére erőszakolja, az állampolgárok hangos tiltakozása ellenére is.

A törpepárt most a magyar népességfogyás – egyébként nagyon is valós és súlyos – problémájára állt elő teljesen felháborító és káros javaslatokkal. Közöttük a legismertebb a 30 év feletti gyermekteleneket sújtó, úgynevezett „szingliadó” ötlete. Múlt héten nyilvánosságra került a párt Benda József által jegyzett tanulmánya, amely a szingliadó mellett más rémisztő ötletekkel is foglalkozik. Benda például jó ötletnek tartaná minden 10 főnél többet foglalkozó munkahelyre népesedési biztos kinevezését. Korábbi hírek szerint a javaslatok között szerepelt az is, hogy az állami vezető pozíciók betöltése a nők esetében legalább három gyermek vállalásához legyen kötve.

A KDNP később a gyermektelenség adóztatásától nyilvánosan elhatárolódott, azonban félő, hogy a vasárnapi zárva tartáshoz hasonlóan újra előkerülnek ezek az elvetemült ötletek.

Szingliadó

A kizárólag a 30 éven felüli, gyermektelen állampolgárokra kirótt új adónem ötlete nem új, de a gyakorlatban csak a Szovjetunióban és a keleti blokk néhány másik országában alkalmazták, még az előző évszázadban. A gyermektelenségnek számos magánéleti oka lehet, hogy az állam egy adott élethelyzetet ilyen formában büntet, az a magánszférába való felháborító mértékű beavatkozás. Ráadásul a Magyarországon bevezetett családi adókedvezmény miatt a gyermektelenek jelenleg is több adót fizetnek. Nagy különbség van azonban a családok terheinek csökkentése és az új adónembe csomagolt zsarolás között.

Népesedési biztosok

Ma hazánkban körülbelül 31 ezer, 10 vagy annál több főt foglalkoztató gazdasági szervezet működik. A népesedési biztosok feladata lenne, hogy ezeknél a vállalatoknál ellenőrizzék a 35-42 éves nők munkaterhét. Ezzel legfeljebb azt érhetné el a kormány, hogy sok kisvállalkozás 10 fő alá csökkentse a munkavállalói számát. A javaslat azért is értelmezhetetlen, mert a munkavédelmi kérdésekkel felelős hatóság foglalkozik. Nehéz belátni, hogy kereszténydemokraták a hatóság munkájával, vagy a jelenlegi szabályozással elégedetlenek, akkor miért nem ezeken változtatnak, 31 ezer álmunkahely teremtése helyett.

tumblr_ma710wwey51r15mjwo1_500.jpg

Három gyerek kötelező vállalása a nőknek az állami vezetői pozíciók betöltéséhez

Az ötlet érdekessége, hogy bár a gyermeknemzéshez férfiakra is szükség van, az új követelmények kizárólag a nőkre vonatkoznának. Ez a nőkkel szemben erősen diszkriminatív megoldás ráadásul teljesen irracionális. Az állami szféra vezetőit közpénzből fizetjük, így az alkalmasságukkal kapcsolatban jogosan támaszthatunk magas feltételeket: szakmai felkészültség, a jogrend tiszteletben tartása, és így tovább. Azonban az, hogy kinek hány gyermeke született nem minősíthet senkit, sem szakmai, sem emberi szempontból – még ha a KDNP így is gondolja. Az ötlet is abszurd, hogy adott esetben egy kevésbé alkalmas jelölt, pusztán a családi állapota miatt kerüljön vezető pozícióba.

Valódi megoldásra van szükség

A népességfogyás valóban komoly problémát jelent nem csak itthon, hanem a fejlett világ számos más országában is. Közpolitikai eszközökkel nehéz megoldani a problémát, főleg ha a Fidesz-KDNP a múlt század szovjet és kínai népesedéspolitikájából merít ihletet. Vannak modern alternatívák is a demográfiai visszaesés kezelésére: Svédországban sikeresen fordították meg a csökkenő termékenységi rátát, egy olyan támogatási programmal, amely több elemében is szöges ellentétben áll a kisebbik kormánypárt elképzeléseivel. A svédek kiemelten kezelték a nők munkaerő piaci helyzetének javítását, fejlesztették a gyermeknevelést segítő infrastruktúrát. Nincs központilag erőltetett családmodell, egyéni alapon jár a gyermekvállalás támogatását célzó segítség. A létrehozott rendszer nem bünteti a gyermektelenséget, de támogatja a családalapítást.

Azok a kereszténydemokrata javaslatok, amelyek a napokban nyilvánosságra kerültek, nem csak nem oldanák meg Magyarország demográfiai problémáit, hanem elmélyítenék a helyzetet. Nem csak a csökkenő születésszám miatt zsugorodik a magyar népesség, hanem az elképesztő ütemben növekvő elvándorlás miatt is. Eddig a fiatalok a magasabb bérek és a jobb minőségű oktatás miatt vándoroltak nyugatra. A KDNP most az itthon maradóknak adna még néhány okot, hogy elmeneküljenek az országból.

Kép forrása: parkocka.hu

Szólj hozzá!

Címkék: nyugdíj fiatalok népességfogyás reménytelenség szingliadó KDNP

A bejegyzés trackback címe:

https://szembesites.blog.hu/api/trackback/id/tr938282494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása