HTML

Szembesítés

Hagyjuk a tényeket szóhoz jutni.

Itt is megtalálsz

Nem lesz bürokráciacsökkentés, amíg a Fidesz van kormányon

2016.02.11. 18:33 :: Szembesítő

A Lázár János által bejelentett bürokráciacsökkentő terv, amelynek célja a közigazgatás hatékonyabbá és olcsóbbá tétele, elsőre kifejezetten jó kezdeményezésnek tűnhet, hiszen Magyarországon a foglalkoztatottak több, mint 10%-a dolgozik a közszférában. Kifejezetten magas ez a szám, ha figyelembe vesszük, hogy ezeknek a dolgozóknak a bérét – mivel a költségvetést az adóbevételek tartják fenn - a versenyszféra munkavállalóinak kell kitermelnie.

kozfoglalkoztatottak_eu28_2014.png

Forrás: Eurostat

Az állami bürokrácia visszavágása ezért hazánkban nem csak indokolt, de szükséges is, azonban a kormány jelenlegi terveitől mégsem várhatunk sok jó. Az eddigi információk alapján úgy tűnik ugyanis, hogy Lázár János nem csökkenti, csak átrajzolja a magyar bürokratikus rendszert, de az érdemi válaszokkal a kormány szokás szerint adós marad.

A központosítás nem csökkenti a bürokráciát

A kiszivárgott tervek nagyrészt arról szólnak, hogy több, eddig önálló intézmény megszűnik, sok esetben jogutódjuk az őket irányító minisztérium lesz. Ilyen szempontból a bürokrácia leépítése gyakorlatilag egy újabb módja a központosításnak – csak most nem a közoktatásban, hanem más területeken történik. Persze van ráció abban, hogy a méretgazdaságosság elve szerint olcsóbbá válhatna így bizonyos feladatok elvégzése, az eddigi tapasztalatok alapján azonban erre nem számíthatunk. Az Orbán kormány által megalkotott csúcsminisztériumi rendszerben még kiemelten fontos ágazatok sem rendelkeznek önálló tárcával és a felelős miniszter gyakran szakmailag nem kompetens a felelősségi körébe tartozó területekkel kapcsolatban. Ez pedig olyan pazarló és hibás kormányzati lépésekhez vezet, mint például a közoktatás centralizációja. Ezeket a csúcsminisztériumokat eredetileg a hatékonyabb és olcsóbb közigazgatás jegyében hozta létre a kormány, de eddigi teljesítményük alapján teljes kudarcot vallott. Most ráadásul többletfeladatokat örökölnek majd a megszűnt háttérintézményektől, ami csak ennek a téves csúcsminisztérium koncepciónak az értelmetlen folytatását jelenti. A közoktatásban hasonló ötletek alapján hozta létre a kormány a a KLIK-et, azt a szörnyintézményt, amely megalakulása óta súlyos finanszírozási gondokkal küzd és a hatékony közigazgatás tökéletes ellenpéldája.

A bürokrácia nem csak a közigazgatásban foglalkoztatottak számáról szól

Tény, hogy rengetegen kapnak fizetést a központi költségvetésből, az ő béreiket pedig, mint már említettük, szükségképpen a versenyszférában dolgozó adófizetőknek kwell kitermelnie. Azonban ez csak tünete a valós problémáknak. Magyarországon túlzott mértékű adminisztratív teher hárul, mind a magánemberekre, mind a vállalkozásokra, a cégalapítás elképesztő anyagi és adminisztratív terhei például súlyosan rombolják hazánk versenyképességét. A kormány azonban a két kérdést igyekszik összemosni, háttérintézmények összeolvasztásával és leépítésekkel eleget tenni a bürokrácia beígért visszavágásának. Ennek elképzelhető, hogy lesz valamilyen költségcsökkentő hatása, de a bürokratikus útvesztők nem rövidülnek majd, fenntartásukhoz pedig továbbra is sok dolgozóra lesz szükség. Ezért a hivatalok megszűnésével a közalkalmazottak száma átmenetileg lecsökken majd, azonban amikor a minisztériumok és az egyéb jogutód intézmények nem bírnak el a pluszfeladatokkal, kénytelenek lesznek további munkaerőt felvenni és ott tartunk majd ahonnan kiindultunk.

A jól kivitelezett, igazi bürokráciacsökkentés nem intézmények megszüntetésével és leépítéssel kezdődik, hanem az állami feladatok megszüntetésével és racionalizálásával. Ez egyszerre csökkenti az állampolgárok, a vállalkozások és a közigazgatás terheit, olcsóbb, gyorsabb és könnyebb ügyintézést tesz lehetővé. Kevesebb intézményt igényel és kevesebb közalkalmazottat. Azt, hogy a Fidesz nem ezt fogja tenni, jól mutatja Lázár János minapi bejelentése, mely szerint a kormány további közműszolgáltatások államosítását tervezi.

Nem lesz bürokráciacsökkentés, amíg a Fidesz van kormányon

Az Orbán kormánynak lételeme a bürokrácia: Az egyre szélesebb körű államosítás, a központosítás, a folyamatos túlszabályozás mind segítik abban, hogy politikai befolyását a magánszféra és a piac egészére kiterjessze. Politikai érdeke fűződik ahhoz, hogy a lehető legtöbb embert tartsa függésben és gazdasági érdeke fűződik ahhoz, hogy minél több állami pozíciót ajándékozhasson szövetségeseinek. A Fidesz ezért nem akarja visszavágni a mindennapi életünkre rátelepedő, túlburjánzó állami bürokráciát, legfeljebb kicsit átszabja, hogy Lázár Jánosnak legyen bejelenteni valója a jövő heti kormányinfón is.

Szólj hozzá!

Címkék: ígérgetés munkanélküliség közigazgatás bürokráciacsökkentés Fidesz kormányinfo

A bejegyzés trackback címe:

https://szembesites.blog.hu/api/trackback/id/tr758382160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása