HTML

Szembesítés

Hagyjuk a tényeket szóhoz jutni.

Itt is megtalálsz

Alkotmánymódosítás No. 4, avagy a szőnyegbombázással sújtott jogállam

2013.03.22. 18:27 :: Szembesítő

Ahhoz képest, hogy az új Alaptörvényt gránitszilárdságúra tervezték, lassacskán képtelenség egy-egy módosítást feldolgozni még azelőtt, hogy újra belepiszkítana belepiszkálna a Fidesz a  jogforrási hierarchia csúcsát jelentő anyagba. Már a küszöbön az 5. alkotmánytoldozgatás, de azért nézzük meg, milyen következményekkel járhat a 4. etap, ami komoly felháborodást váltott ki itthon és szerte Európában.

A Fidesz ma már a sztálinista és a rákosista jelzőkkel illeti a ’89-es Alkotmányt (mintha csak a Jobbikot hallanánk), pedig a rendszerváltás idején még egészen máshogy vélekedtek a párt politikusai. "Épp az volt a vicc tárgya akkoriban, hogy csak egy mondat maradt a régiben változatlan, az, hogy a Magyar Köztársaság fővárosa Budapest. Mindannyian, akik részt vettünk a megalkotásában, Orbán Viktorral együtt magunkénak éreztük ezt a szöveget"nyilatkozta még két éve egy neve elhallgatását kérő, az ellenzéki tárgyalásokon résztvevő jogász.

A régi, demokratikus Fidesz még hitt a ’89-es Alkotmányban (annak minden apróbb hibájával együtt), de jött egy új, pártállami Fidesz, és szőnyegbombázással sújtotta a törvényt, elpusztítva ezzel a jogállamiságot.

Vegyük sorra a bolondok napján életbe lépő módosításokat, a teljesség igénye nélkül:

szb_negyedik_alkotmanymodositas_20130322.png

1. A Fidesz bármit megtehet. Minden kontroll megszűnt Orbán Viktor felett, azt írathat bele az Alaptörvénybe, amit akar. Akár azt is, hogy húsz évig nem lesznek választások, akár azt is, hogy minden iskolában, közintézményben vagy hivatalban az ő életnagyságú szobra előtt kelljen reggelente 10 percet hajbókolni. Sem az alkotmánybíróság, sem a köztársasági elnök nem emelhet kifogást. És persze mi, mezei választópolgárok sem. (Pedig Áder Jancsi már eddig is vadászkutyaként őrködött az alkotmányosság felett.)

2. XXI. századi jobbágyság, röghöz kötött fiatalság. Azok a fiatalok, akik államilag finanszírozott képzésben vesznek részt, a diploma után csak Magyarországon vállalhatnak munkát. Kifizetjük a gyerek hegedűóráit, de nem engedjük el a párizsi testvériskolában szervezett koncertre. Gyakoroljon tovább a konyhában, kalapozzon pénzt az aluljáróban. Az legalább a miénk. A kormány teljes reménytelenségbe taszítja a tehetséges fiatalokat, ahelyett, hogy arra ösztönözné őket: lássanak világot, szerezzenek tapasztalatot, és a felhalmozott tudásukat itthon kamatoztassák. Az ország érdekében. A mi érdekünkben. És nem utolsó sorban a saját érdekükben.  

3. Fideszre szabott kampányszabályok. A pártok 2014-ben már csak a Fidesz uralta közszolgálati rádiókban és tévékben, illetve a Simicska hengereken hirdethetnek. Az ellenzék nyugodtan tépje csak a száját a teljesen lezüllesztett M1-en, amíg a választók a Barátok Közt szünetében egy nem létező, alternatív Magyarországot ismerhetnek meg. A kormányzati hirdetésekre ugyanis nem vonatkozik a korlátozás.

4. Sokkal kevesebb család. Az Alaptörvény már nem tekinti családnak a házasságban nem élő élettársakat. Sőt, még az árva gyermek és nevelőszülei együttélését sem. Ha családot akarsz, alapítani, jó keresztény módjára először házasodj meg. A Fidesznek most éppen ez tetszik, ne finnyáskodj!

5. Megtépázott vallásszabadság. Csak az Országgyűlés ismerhet el egy vallási közösséget egyházként, kétharmados többséggel. Magyarul: jelenleg a Fidesz, csak és kizárólag a Fidesz döntheti el, hogy Magyarország elfogadja-e vagy sem, amiben hiszel.

6. Megnyílik az út a koncepciós perek előtt. A kormány az Országos Bírói Hivatal elnöke révén kedvére helyezhet pereket egyik bíróságról a másikra. Ha nem tetszik nekik egy bíró, ha nem biztosak benne, hogy a Fidesz érdekei szerint ítélkezik, máris átpasszolhatják egy lojálisabbnak az ügyet. Így lehet intézményesíteni a koncepciós pereket, így lesz előbb kész az ítélet, mint a vádirat.

Szólj hozzá!

Címkék: jogállam koncepciós perek vallásszabadság kilátástalanság alaptörvény röghöz kötés Fidesz Orbán Viktor Simicska

A bejegyzés trackback címe:

https://szembesites.blog.hu/api/trackback/id/tr415163037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása