HTML

Szembesítés

Hagyjuk a tényeket szóhoz jutni.

Itt is megtalálsz

Nyugdíjszínvonal: rajtunk múlik

2014.07.24. 13:25 :: Szembesítő

Előző bejegyzésünkben bemutattuk már, hogy 2050-re a nyugdíjak és a nyugdíjazás előtti keresetek közötti olló jelentősen nyílik majd hazánkban. Vagyis: az időskori juttatás egyre kevésbé lesz képes garantálni az aktív korban megszokott életszínvonalat.

Ha azonban nem pusztán a nyugdíjba vonulás előtti keresethez viszonyítva vizsgáljuk a nyugdíjak értékét, hanem a konkrét összegeket nézzük, akkor már ma sem túl rózsás a helyzet. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság legfrissebb statisztikája szerint a 2014. januári emelés után az átlagos öregségi nyugdíj 115 786 forint. A kisnyugdíjak felülreprezentáltságát jelzi ugyanakkor, hogy a nyugdíjasok 60 százaléka ennél kevesebb ellátást kap. Sőt, a nyugdíjasok közel ötödének, 400 000 idős embernek a KSH által 2013-ra számított nyugdíjas létminimumnál (78 759 Ft) kevesebből kell megélnie. Az öregségi nyugdíjak csupán 20 százaléka haladja meg a 2014. januári nettó átlagkeresetet, ami 148 500 forint. Olyan nyugdíjban pedig, amelyből a mai költségek mellett is kényelmesen ki lehet jönni, az idősek elenyésző hányada részesül. Látszik tehát, hogy nem hagyatkozhatunk kizárólag az állam atyai gondoskodására.

szembesites_20140724_a.png

 

Ha most körbekérdeznénk, alig találnánk valakit, akinek sejtelme lenne arról, mennyi nyugdíjat fog kapni, ha leteszi a lantot. A nyugdíjrendszer ugyanis nehezen átlátható, és a magyar állam nem is töri magát a felvilágosításért. Az államosított magánnyugdíj-pénztári megtakarítások, sokunk jövőbeli nyugdíja, már felemésztődtek a napi kiadásokra és pl. MOL részvények vásárlására, az ígérettel szemben máig nincsenek egyéni számlák. A magyar nyugdíjpolitika kiszámíthatatlan. Csak egy látszik biztosnak: a közös kalapból fizetett nyugdíjak egyre kevésbé biztosítják majd a tisztességes életvitelhez szükséges feltételeket. A felosztó-kiróvó rendszer fenntarthatósága ugyanis nagyon érzékeny a demográfiai szerkezet változásaira. Ez pedig kedvezőtlen irányba változik: egyre kevesebb aktív dolgozó tart el egyre több nyugdíjast.

Ma is sokan vannak azok az idősek, akik tényleg nagyon kevésből kénytelenek megélni, egyéni előtakarékoskodás nélkül pedig a jövő nyugdíjasainak sem lesznek jobb kilátásaik. Ezért is káros a kormány hozzáállása, amely abban a hitben igyekszik tartani a leendő nyugdíjasokat, hogy az állam majd képes lesz megfelelő nyugdíjat biztosítani számukra. Ez csak tovább erősíti azt a már amúgy is sokakban rögzült téves elvárást, hogy az állam feladata a nyugdíjak biztosítása. Pedig erre eddig sem volt igazán képes, a jövőben pedig még kevésbé lesz az. Ezért ideje felébrednünk, és felráznunk a kormányt is: a feladat a kiszámíthatóság biztosítása és az öngondoskodás tudatosítása és ösztönzése. Csak így biztosítható, hogy a jövő nyugdíjasai is elfogadható életkörülmények között élhessenek.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szembesites.blog.hu/api/trackback/id/tr216540689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása