HTML

Szembesítés

Hagyjuk a tényeket szóhoz jutni.

Itt is megtalálsz

Magyarország elszegényedik: 200.000 középosztálybeli csúszott le

2013.04.18. 14:57 :: Szembesítő

„Magyarország jobban teljesít az emberek mindennapi terheinek könnyítésében.” Nem először, és nem is utoljára használjuk ezt az Orbán idézetet.

„Ma több szegény él Magyarországon, mint a Bokros-csomag idején, a kormány három év alatt nem tudta megfékezni a 2008-ban felgyorsult elszegényedést. Sokan nem a lecsúszástól félnek, hanem már túl vannak rajta.” Ezek a mondatok már Fekete Emesétől származnak. Nehéz lenne ennél tömörebben és velősebben összefoglalni a szomorú valóságot.

Vajon mit érhet Orbán Viktor a mindennapi terhek könnyítése alatt, ha a háztartások 61 százaléka arra kényszerül, hogy visszafogja a kiadásait? Talán jó irányba haladnak a dolgok, ha a magyarok közel kétharmada egyre kevesebb és egyre silányabb élelmiszert tud csak megvásárolni?

Vajon mit tett ez a kormány a rászorulókért és az elesettekért, ha közel 3 millió ember él az országban, aki nem engedheti meg magának, hogy minden második nap húst egyen?

Vajon nyernek-e annyit a legszegényebbek a 10%-os rezsicsökkentésen, hogy fizetni tudják a 2013 óta bevezetett több tucatnyi adót?

blogposzt_elszegenyedes-01.png

A szembesítő adatsorok nyilván kellemetlenek. De ami még ennél is kellemetlenebb, hogy már statisztikák nélkül is üvölt az országról, hogy baj van. Ha az ember tesz egy rövid sétát, akár a főváros, akár valamelyik vidéki település utcáján, azonnal láthatja, hogy Magyarország egyre szegényebb. Az emberek arcára kiült a reménytelenség, az üzletek sorra zárnak be, a belső fogyasztás visszaesése pedig megtizedeli a vállalkozásokat.

Erős középosztály nélkül nincs erős gazdaság. Magyarországon hozzávetőlegesen 200.000 középosztálybeli szegényedett el az elmúlt években. Bravó. 

Szembesítésünkhöz a Tárki adatait használtuk. 

2 komment

Címkék: elszegényedés kilátástalanság reménytelenség rossz kormányzás Orbán Viktor Tárki sarcok köszéposztály

A bejegyzés trackback címe:

https://szembesites.blog.hu/api/trackback/id/tr345233329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Waszabi 2013.04.27. 19:31:09

A belső fogyasztás visszaeséséért jelen kormány gazdaságpolitikai intézkedései tehetők felelőssé. Azért, mert nem javított, hanem rontott a 2010-ben örökölt helyzeten, aminek ennyi idő alatt javulnia kellett volna, szakértő kormányzás esetén. Voltak erre példák korábban, tehát reális. Gondoljunk csak a Bokros csomag hatásaira, vagy az első Orbán kormány gazdasági intézkedésire pl.
Azt helyesen látják, hogy ha a gazdasági teljesítmény esik, akkor a fogyasztást vissza kell fogni, azonban e törekvésnek párosulnia kell a növekedést ösztönző intézkedésekkel. A baj az, hogy ilyen nem történt az elmúlt 3 évben, egy sem. Adminisztratív lépésekkel próbálnak a piaci mechanizmusokba beavatkozni (járulékkedvezmény, stratégiai megállapodások s kedvezmények önkényesen egyes cégek felé), láthatóan sikertelenül.
A problémát az jelenti, hogy a lakosság fogyasztásának csökkenése nem eredményezett tényleges megtakarítást, mivel az emelkedő fogyasztási árak egy jelentős hányada az államhoz került, többlet adóterhek formájában. Vagyis, a pénz nem a piacon csapódik le, hanem az államnál landol, amely viszont változatlanul elkölti azt, nem takarékoskodik, a többlet bevételt nem az adósságok csökkentésére fordítja, sőt még növeli az eladósodottságot is mellette. Nem képez valódi tőkét például az általa kedvezőbbnek megálmodott állami bankrendszer finanszírozása mögé. Márpedig kölcsönből finanszírozni (azaz valójában refinanszírozni) az mindig többe kerül, mint tőkéből, mivel amannak több a költsége.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2013.05.15. 13:46:16

Azt ki mondta a cikkírónak, hogy az a megfelelő életszínvonal ismérve, ha minden második nap húst eszik?
süti beállítások módosítása