HTML

Szembesítés

Hagyjuk a tényeket szóhoz jutni.

Itt is megtalálsz

Mi közöm a jogállamhoz? Kim nekem a jogbiztonság?

2013.03.19. 17:59 :: Szembesítő

Tisztelt Országgyűlés! Szeretném lassan mondani, hogy minden szocialista és szabad demokrata megértse: el a kezekkel a független intézményektől, el a kezekkel a független magyar bíróságtól! Áder János, 2003. november 17.

áder_vs_orbán_2_201130313.png

Történelmi nap volt Magyarországon 2013. március 11. Egyrészt azért, mert új korszakba lépett Magyarország: most már papírunk van arról, hogy nincs kontroll az országgyűlés fölött, és erőből azt csinálhat a kétharmad, amit nem szégyell. (Vagyis bármit, hiszen az elmúlt évek alapján nem tudjuk elképzelni, hogy bármit szégyellnének.) Másrészt pedig azért volt történelmi nap, mert teljes valójában bemutatkozott Orbán Viktor: az, hogy szóra sem méltatta az alaptörvény-módosítást, jól mutatja, mit is gondol ő kormányon, hatalmi pozícióban a jogállamiságról, jogbiztonságról, fékekről és ellensúlyokról.

Mert ahelyett, hogy ezekről beszélt volna, és a nyilvánosság előtt megindokolta volna a 4. alaptörvény-módosítást, megalázta a bíróságokat és jelenetet rendezett, hogy elterelje a figyelmet, mint a bűntudatos kisgyerek. Rögtönzött nekünk egy Mónika-showt, hogy a hülye is átélhesse: "...a bíróság döntése botrányos. Maga a botrány. De Magyarország ma már elég erős a magyarok érdekeinek érvényesítéséhez.” (Úúpsz, ez egy másik link bocs! Ez a jó!) Délután pedig azt is bejelentették, hogy aláírásgyűjtést kezdenek maguk mellett. (Majd jön idővel a békemenet is, nyugi. És hogy a rezsicsökkentés csak a kampányidőszakra lesz érvényes, hogy a választások után majd visszavonják? Majd elmagyarázza a Giró-Szász, a Kapitány vagy a Selmeczi Sütis Gabi, oszt jó napot!)

Szóval jól hazavágták egy hét alatt az olyan büdös ködös dolgokat, mint a jogállam meg a jogbiztonság. Az Alaptörvény 4. módosítása (az összes fideszes és néhány jobbikos képviselő asszisztálásával - itt a szégyenlista) tulajdonképp gittegyletet csinál az alkotmánybíróságból. Lehetővé teszi ugyanis, hogy minden kontroll nélkül az kerüljön bele az alaptörvénybe, ami a kétharmadnak tetszik. Függetlenül attól, hogy ez esetleg sért valamely alapjogot, netán ellentmond az Alaptörvény egy másik rendelkezésének. Ez volt eddig az egyik fogaskerék a fékek és ellensúlyok rendszerében.

Na, de hát mi is ezzel a baj, kérdezhetnénk, ha egyszer kevesebbet kell fizetni a fűtésért és a világításért? Mert hát egyikünk sem az alaptörvénnyel, netán a demokratikus jogaival fűt, nem? És bár egyesek szerint az ilyesmi ideák fáklyaként lobognak, azért ilyen fényben nem lehet olvasni, szó se róla. Vagyis kit érdekel mindez a belvárosi libsiken kívül?

A rögvalóság az, drága polgártársaim, hogy ez bizony mindenkit érint. Szakadjunk el kicsit az emelkedett környezettől, jöjjünk ki a parlamenti patkóból, és fordítsuk le magunknak, mi is történt hétfőn. Valaki azt mondta, hogy ő bizony magasról tesz arra, hogy mit mond pár jelmezes hülye. Hiszen ő jobban tudja, mi az igazság! Megoldja ezt majd ő maga, okosba’, nincs itt semmi látnivaló. Az áldozat családja bosszút áll a tettesen (vagy akit annak hisz), mert leszarja a bíróságot. A házmester megtartja a pénzt, amit a társasháztól csent el (esetleg a bírósági ítélet ellenében aláírást is gyűjt maga mellett a ház lakói körében, a szuper felújításokra hivatkozva - amik közben neki csurrant-cseppent). Aki siet, áthajthat a piroson, mert miért ne (a zavaró gyalogosokat esetleg elüti vagy elveri közben).

Mi rajzolódik ki előttünk? Egy olyan ország képe, ahol a bíróság döntéseit senki nem tartja be. Mert miért tartsam be én, ha a másik sem teszi? És pláne, ha a kormány sem tartja be? Hát hülye leszek én adót fizetni? Ezt üzeni sajnos polgárainak Orbán Viktor és a kormány erőpolitikája. Hogy mindenki azt tesz, amit akar. Vagyis nem mindenki, csak az erősek, meg a még erősebbek. Aki meg szegény és gyenge, az vessen magára, az annyit is ér.

Tényleg ilyen országban akarunk élni? Nem inkább olyanban, ahol a törvények mindenkire vonatkoznak, kivétel nélkül? Nem is olyan régen még ezzel etetett minket Orbán Viktor:

„Az én felfogásom e tekintetben az, hogy (…) demokráciában a törvényeknek mindenkire vonatkozniuk kell - kivétel nélkül -, vagyis magára az államra és annak vezetőire is.” Orbán Viktor, 2010.09.07.

De ne csüggedjünk, mert van miben bíznunk - leginkább saját magunkban! Értésére kell adnunk Orbánnak és képviselőinek, hogy nem hagyjuk magunkat! Mert ha mostaninak nem is, a korábbi Orbán egy-két szavának még hihetünk:

„Egy demokráciában általában a demokratáknak van igazuk. Egy demokráciában nem képzelhető el, hogy a kormány a saját programját egyetlen lehetséges útnak minősítse. Egy demokráciában mindig van más út, ha az emberek úgy döntenek." Orbán Viktor, 2007.03.12.


Mutassuk meg tehát, hogy van más út!

6 komment · 1 trackback

Címkék: demokrácia jogállam bíróságok alkotmánymódosítás erőpolitika Orbán Viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://szembesites.blog.hu/api/trackback/id/tr585148620

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.20. 12:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2013.03.20. 13:50:01

Neked is csak azt tudom tanácsolni, hogy olvasd el Stephen Kingtől "A búra alatt" című könyvet. Egy kicsit hosszan beszéli el pár nap történéseit, de gyönyörűen bemutatja hogyan lesz por és hamu egy kisváros rekordsebességgel ha egy gátlástalan és ütődött vezetője van. Pusztán annak a következményeként, hogy a külvilág befolyása hirtelen megszűnik. Szó szerint.
Állítólag nyáron jön sorozat formájában is.
Ja és 2-szer is elhangzik benne a 2mindenki hozzon magával még egy embert" örökbecsű szlogen is...

felcsutisuttyo 2013.03.20. 13:50:35

Három közjogi suttyó, Buga Jakab van az ország élén....HÁT MIT VÁRTOK HÜLE MAGYAROK!!!
Más nyugati országban a suttyókat közel sem engedik, nemhogy beszavazzák a kormányba!!!!!

Bányászbéka 2013.03.27. 15:53:40

"A búra alatt" tökéletesen illik erre az országra.

DocBulywood 2013.03.27. 15:56:50

Nem én csináltam ezt a rendszert.

Kár, h nem név/lakcím szerint lehetett szavazni. Kíváncsi vagyok, ha így lehetett volna, mit szólnának hozzá azok, akik...

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.03.27. 15:58:19

A Magyar Energia Hivatal átalakítását megvalósító, múlt héten elfogadott törvény egyik pontja módosította az áram árába épített egyéb pénzeszközök szintjét. A módosítás eredményeként 11 fillérrel csökkent a Vértesi Erőműnek (és a hozzá kapcsolódó bányának) a támogatása, azonban ugyanekkora mértékben növekedett a távhőszektorra fordított díjelem, amire vélhetően a januárban megvalósult 10%-os rezsivágás miatt volt szükség. A lépés értelmezhető úgy is, hogy az áramfogyasztók fizetik meg a távhőellátásban megvalósult 10%-os díjcsökkentés egy részét.
Nem beszélve a nagyfogyasztók 10-20- százalékkal megemelt díjaival, ami mindenre kihat. Minden többe kerül, de dumában jól járunk!

Tehát a rezsicsökkentés egy nagy kamu, púder, választási trükk, aljas fidesz simli!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.03.27. 16:49:06

nem olvastam el a cikket, de a címből arra következtetek hogy a Szanyitibiről van szó, jól érzem?
süti beállítások módosítása