HTML

Szembesítés

Hagyjuk a tényeket szóhoz jutni.

Itt is megtalálsz

Magyarország kiürül: a végzősök külföldre menekülnek a tandíj elől

2013.04.05. 10:50 :: Szembesítő

"Magyarország egyetlen esélye a tudásalapú társadalomban rejlik, jövőjét a kiművelt emberfők határozzák majd meg." – néhány nappal a tandíjat is elsöprő szociális népszavazás előtt még így fogalmazta meg krédóját az ellenzéki Orbán Viktor. Pár évvel később miniszterelnökként radikálisan csökkentette a felsőoktatási intézmények támogatását, tandíjat vezetett be, és az Alaptörvénybe íratta a röghöz kötés intézményét. A hallgatói szerződéssel most tovább trükközik a kormány: szerdán látszólag beadta a derekát, de valójában csak a kontraktus aláírását törölte volna el, a fiatalok elé gördített akadályokat nem. Most éppen ott tart a folyamat, hogy a szerződést egyszerűen csak átkereszteli nyilatkozatra. Ember legyen a talpán, aki ezt nyomon tudja követni.

A politikusok már csak ilyenek. Ellenzékben ígérgetnek, kormányon hitegetnek és sarcolnak…Vághatnánk rá egykedvűen, de itt mégiscsak az ország esélyeiről, gyerekeink jövőjéről van szó. Magyarország szépen lassan kiürül. London már most a második legnagyobb magyar város, a tehetséges fiatalok közül pedig egyre többen döntenek úgy, hogy nem idehaza csinálnak karriert. Így mondanak ítéletet a kormány politikájáról.

És ez a folyamat már egész korán megkezdődik: már az érettségi után igyekeznek elhagyni az országot. Ráadásul épp a legtehetségesebb diákok mennének el, ami a legnagyobb csapás az ország számára.

 

menekulo_vegzosok_nagy_20130405.png

Az elmúlt két évben kevesebb, mint tízezer fővel csökkent az érettségizők száma, ugyanakkor közel ötvenezerrel csökkent a felsőoktatási intézménybe jelentkezők száma. Köszönhetően a kormány kiszámítható, következetes és legfőképp szakszerű oktatáspolitikájának.

Hogy lehet ekkora a különbség? A válasz egyszerű: inkább külföldi egyetemekre akarnak menni. Olyan egyetemekre, ahol színvonalas képzésben részesülhetnek, mert az intézmény nincs rákényszerülve az oktatók kivéreztetésére vagy elbocsátására. Ahol van pénz fűtésre még a téli vizsgaidőszakban is. Ahol van forrás a gyakorlati tudás elsajátításához elengedhetetlen eszközökre. Ahol a kormány nem a jogaiért felszólaló diákságot démonizálja ahelyett, hogy gondoskodna a jövőjükről.

A korrektség kedvéért azért ismerjük el, hogy a röghöz kötés mellett a kormány más eszközöket is bevet a fiatalok marasztalására, illetve hazacsábítására: Munkahelyteremtés helyett verbális zsíros kenyereket osztogat. Hát igen, a cipész maradjon a kaptafánál. De azért ennek nem jósolunk nagy sikert.

32 komment

Címkék: felsőoktatás ígérgetés munkanélküliség fiatalok közoktatás kilátástalanság reménytelenség rossz kormányzás röghöz kötés Orbán Viktor London érettségizők

A bejegyzés trackback címe:

https://szembesites.blog.hu/api/trackback/id/tr125196801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harmincas 2013.04.06. 14:38:24

Magyarország még nem ürül ki. Itt maradnak az egyszerű elméjűek, akik szerint a rezsicsökkentés Orbán áldása a nép számára. Azok, akik minden tény és adat ellenére elhiszik, hogy ez a kormány a nemzetnek tesz jót, nem pedig csak a saját embereinek.

waze 2013.04.06. 14:38:46

Mo-n nagyon torz kép van a fejekben erről sztem.
A minőségi oktatást skandálja mindenki...aha...a világ legjobb egyetemei mind fizetősek, leszámítva a kevés ösztöndíjast mindenki perkál...ennek fényében van is súlya ha vkinek diplomája van arrafelé. Nálunk nem irányítja korrekten senki ezt a kérdést, mennek az emberek a legendás szertár-büfé szakokra és sírnak h nincs munkájuk diplomásan...könyörgöm, a piac beárazza ezeket és tesz rájuk...ha erősáramú mérnök meg autómérnök kell akkor az kell...nem lesz mindenki szóvívő meg huszonpár évesen államtitkár meg főosztályvezető. ehhez vagy a névrublikában kell a megfelelő névnek lenni vagy igen jól kell teljesíteni térden. A külföldi ingyenes fősuli mellé kinek a szülei tudják kifizetni az ottani költségeket? ha utánaszámol vki akkor lehet a fizetős orvosi is olcsóbb itthon mint kint egy átlag vmi + az eurós fizetnivalók...Örülök h lehet menni külföldre és aki ott tanul és költségbe veri magát akkor gondolom nem népművelő-könyvtár szakra fizeti be magát/gyerekét Bécsben/Berlinben hanem hasznosítható életképes szakra. Nem beszélve arról h nem kellene mindenkinek rohanni főiskolára ha meg lehetne élni szakiként is...érdekes módon Ausztriában megél egy szaki nálunk meg minimál béren tengődik. Nem folytatom tovább, sztem nem kellene ebből nemzethalált vizionálni. Amúgy az itthon maradó kalandvágyó szakikat/mérnököket az elvándorlás miatt kénytelen lesz megfizetni a cége...nyugati bért egyelőre hülyeség vizionálni itthon, ahhoz tényleg el kell menni vagy növelni a hozzáadott értéket...márha vki tudja mi az...:-)

vider 2013.04.06. 14:39:26

"A korrektség kedvéért azért ismerjük el" - hazánk felsőoktatását egy nyugat európai jóléti államához hasonlítani szimplán hülyeség.
Aki azzal érvel, hogy bezzeg ausztriában meg skóciában.. az kurvára el van tévedve hazánk jelenlegi helyzetével és lehetőségeivel kapcsolatban..

"A korrektség kedvéért azért ismerjük el" - ez az elmúlt 20 év bűne és OV nem azért csinálja mert így tartja kedve.. hanem mert tarthatatlan az az állapot, hogy az ország egyik fele éhezik a másik meg 10 éveket lubickol az állam pénzén.

"A korrektség kedvéért azért ismerjük el" - nem néztünk utána a környező és velünk egy időpontban csatlakozott országok felsőoktatásának és elvándorlási statisztikáinak..pedig talán inkább azzal kellene hasonlítgatni..

"A korrektség kedvéért azért ismerjük el" - az eu-ban nem jellemző az ingyenes felsőoktatás.. ezt a három ország' is csak féligazság.. Nem véletlen, hogy tele van németekkel a bécsi egyetem.. próbálj meg ingyenesen tanulni németo.-ban.. sok szerencsét..

Beszéljenek a tények.. ja.. a tények makacs dolgok.. érdemes lenne azért az összefüggéseket és a környezetet is vizsgálni..

Mindfield 2013.04.06. 14:39:36

A fiatalság a liberalizmus melegágya, azt pedig tűzzel-vassal irtani kell. Magyarországon csak nyugdíjasnak szabad lenni!

sirwalter 2013.04.06. 14:40:09

Szintén "a korrektség kedvéért" jegyezzük meg, hogy nagyon szépen, és mindenre kiterjedő módon körüljárta a problémát a poszt... ;) Az ugyan kimaradt, hogy:
- M.o-n nincs tandíj, ha jól tanulsz (viszont van ösztöndíj)
- külföldön nagyon sok egyetemen van tandíj. De ahol nincs, összességében ott is drágább a továbbtanulás, mert drágább az élet és az utazás, azaz nem azok mennek külföldre tanulni, akik itthon nem tudnák kifizetni a -gyengébb tanulmányi eredményeik miatti - költségtérítést...
- szinte közegyetértés volt abban, hogy a fejkvóták miatt felduzzadt magyar felsőoktatásban részvevő hallgatók 1/3-a lébecolt; vagy sosem végezte el az egyetemet/főiskolát, vagy 8-10 év alatt szereztek valami használhatatlan, hartmatgyenge diplomát (ez kb. 250-300.000 ember/év). Hogy ezek most nem jelentkeznek, hanem netán szereznek valami szakmát, az nem feltétlenül hátrány, azt gondolom.

Mr. Waszabi 2013.04.06. 14:40:29

Társadalmi válság van. Hál'Istennek a fiaink megmutatják apáik generációinak gyávaságait.
Szembesítenek bennünket azzal a megalkuvó, posványba süppedő szemlélettel, amely 2 évtized alatt ránk rakódott, különösen az elmúlt 3 évben.
Azt látom, hogy ők még romlatlanok, akárcsak mi voltunk 89-ben. Hisznek egy jobb életben, annak jogosságában, hogy az jár minden embernek.
Ez a szemléletük minket is dicsér valahol, nem teszi hiábavalóvá 2 évtized munkáját, mert mi neveltük őket szabadság szeretővé, önállóságra, öntudatra. Merthogy a kommunizmus biztosan nem hagyott ilyen örökséget maga után.
Ezt látva, minkét szemem nevet ma, még ha a fogam csikorog is néha. Nem baj, ha elmennek, fontosabb, hogy megőrizzék magukat önmaguknak, minthogy behajoljanak egy elvtelen, mocskos politikai hatalomnak.
A sors ironikus, mert Orbán maga is így kezdte, 25 évvel ezelőtt, csak már elfelejtette, honnan jött. Szégyen, de nem a miénk, magyaroké, hanem az övé, esetleg az apjáé, anyjáé. Én most örülök, hogy a saját gyerekem miatt, szemlélete miatt nem kell szégyenkeznem.

valaki senki 2013.04.06. 14:40:37

Új adatot nem leltem, benne, de a tendencia szomorú. Nem vetít előre kitörési pontokat az ország számára. Szabadságharcunknak erős rabszolagság lesz a vége. Már ami, a munka kilátásokat illeti....

feketeözvegy 2013.04.06. 14:40:45

ez a megallithatatlan helyzet az oktatasi intezmenyekbe jobbra nem fog fordulni. vegzosok elvandorlasa kulfoldi egyetemekre egyre nagyobb mertekben fog megnyilvanulni, a kulfoldi egyetemet magyarorszagi elvegzok nagyobb resze, nem jon haza es amit hozzatennek...igazuk is van.ha ehhez hozzavesszuk a demografiai nepesseg csokkenest ami Magyarorszagon megnyilvanul...50 ev mulva azon fog az orszag erolkodni, hogy hogyan es mivel csabitsa a bevandorlokat az orszagba.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.04.06. 14:40:51

ne feledjük. orbán nem akarja, hogy a fiatalok itthon maradjanak, sőt:

www.youtube.com/watch?v=T-Yhi8SEWjU

lényeges rész 2:43-tól

Reterro 2013.04.06. 14:43:42

Eléggé nagyszájú írás, lebegtet dolgokat, konkrétumok és megoldások nélkü. Olyan vagy mint a szlovákok

mediagerilla.com/egy-ev-magany/

valaki senki 2013.04.06. 14:43:44

Sajnos, újat nem tudtam meg, de attól még szomorú tények ezek..

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.04.06. 14:43:55

Jó eséllyel aki középsuli után kimegy, az egyetem után is kimenne, és akkor odalenne a képzés költsége. Na, most lehet jönni hogy de én ismerek olyat aki ... szöveggel.

HajraFidesz (törölt) 2013.04.06. 14:44:12

Menjenek csak. En is ugy tudom, hogy nyugaton nincs tandij. Sot, minimalis munkaval, nyelvtudas nelkul is nagy fizetest adnak. Es a kerites is kolbaszbol van.

Aki tehetseges, az itthon is boldogul. Aki nem, az nyugaton is csak feher nigr0 lesz.

Hajra fijuk.

kvadrillio 2013.04.06. 14:44:54

Szakértők értékelik a tanárokat

MTI

2013. április 5., péntek 14:35 |
Címkék
hoffmann rózsa, köznevelés, oktatási hivatal

A következő tanévtől három kiemelt közoktatási szakértői szerep különül el Hoffmann Rózsa szerint. A szakértők a tanárok értékelésében és képzésében vesznek majd részt.

A köznevelésért felelős államtitkár kifejtette: szakértőnek azok jelentkezhetnek, akik legalább tízéves gyakorlattal rendelkeznek és ajánlások alapján felkerülnek az országos szakértői névjegyzékre. El kell végezniük a számukra az Oktatáskutató Intézet vagy az Oktatási Hivatal által szervezett képzést, és később is rendszeresen frissen kell tartaniuk tudásukat. A szakértőknek naprakész tudással kell rendelkezniük a jogszábolyokról, didaktikai és módszertani újdonságokról.

Az új szaktanácsadók, tárgygondozók a pedagógusok munkáját segítik. A pozíciókra nagy az érdeklődés: a nyolcszáz helyre ötezren jelentkeztek.

A tanfelügyelők végzik majd az ellenőrző munkát országosan egységes szempontrendszer alapján.
A harmadik körbe a minősítésben résztvevők tartoznak majd, akik a pedagógus-életpályamodell keretében értékelik majd a pedadógusokat. Ők döntenek arról, hogy a tanárok magasabb bérkategóriába kerülhetnek-e. Ha valakit alkalmatlannak találnak, egy háromtagú bizottság dönti el, hogy kirúgják-e a pedagógust.

Bella Tibor, a Közoktatási Szakértők Egyesületének elnöke szerint a változásokkal a szakértők szerepe megnő és megváltozik a jövőben. Felidézte, hogy 1995-ben alakult az érdekképviseleti szervezet, amelynek célja többek között, hogy felkészült szakértők közül lehessen választani. A szervezet létszáma mára meghaladja az ezret.

...és miután a magyar kormány elűzte a diákokat, KÖVETKEZŐ LÉPÉSKÉNT KIRÚGJA A TANÁROKAT ! "KÉPZETT SZAGÉRTŐK" ??????? SEGEDELMÉVEL.....

jet set 2013.04.06. 14:45:24

Szóval, ha jól értem, akkor az a baj, hogy a fiatalok külföldre mennek, ahelyett, hogy itthon maradnának, a kormány viszont röghöz kötné őket, tehát itthon kellene maradniuk, tehát a kormány rosszul csinálja, mert itthon tartaná a fiatalokat, akik amúgy külföldre mennének, de itthon kellene maradniuk.

Picimálna 2013.04.06. 14:45:34

Személyes tapasztalatot szeretnék megosztani, hogy árnyaljam a külföldön cukormázzal fedettek az egyetemek és ingyen kávét osztanak nézetet.

2007-ben Párizsban kezdtem el egy másoddiplomás képzést. Télen kabátban ültünk a nagyelôadókban. A tanárok túlterheltek voltak, legtöbbször saját iroda nélkül, mindössze egy általános iskolai tanárihoz hasonlító teremben kaptak asztalt. Ez azt eredményezte, hogy a folyosón kihelyezett asztalok mellett lehetett konzultálni velük, a magánszféra totális hiánya mellett. Az épületek állapota elbújhat az Elte mögött. A WC-k olyan türhetettlenül koszosak voltak, egy-kettôtôl eltekintve, hogy a diákok épületeket gyalogoltak le, hogy az egy-két használhatóhoz eljussanak. Az adminisztráció lassú és nehézkes volt, mindent kizárólag nehézkesen lehetett elintézni. A doktornaduszok 90 százaléka másodállásból tartotta el magát, mivel doktori ösztöndíj évente 1-2 embernek jutott, azonban ennél lényegesen több embert vettek fel.

Nem túlzásokat írok le, és nem a jelenlegi magyar helyzetet védelmezem. Két dolgot azonban látni kell. Külföldön sem kánaán az élet, és a tandíj hiánya csak igen gazdag országokban vezet szinvonalas oktatáshoz, különben a tanárok mentô munkát végeznek.

béla a görög (törölt) 2013.04.06. 14:45:51

És a legrosszabb, hogy lehet ez volt a tényleges cél! Mármint, hogy elmenjenek. Nem kerül pénzbe. Nem lesz ellenzék. A többit meg közmunkára pakolom meg agymosást kapnak azt jó van.

Egyébként ez teljesen normális folyamat.
Az oktatás is piac. És ha drága és szar az áru akkor az maradjon a kereskedőn (államon). Ha meg nem tud kereskedni tönkremegy.
Tény és való, hogy ezt egy ország szintjén nem gondoltam volna. Pláne tudatosan. Pláne nem ott ahol élek.
De lehet, hogy turistaként nagyobb lesz a honpolgár reszpektje :) Elvileg ez egy vendégszerető nép! :D

kvadrillio 2013.04.06. 14:45:59

JAHHH....KIMŰVELT EMBERFŐK FOGJÁK A SZART PUCOLNI A WC-K - BEN...

regress 2013.04.06. 14:46:13

igazuk van, menjenek.nem csak a tandíj miatt,az még beleférne.ebben a kárpátmedencének nevezett gödörben már nyakig ér a szar.itt már csak azok maradnak akinek ez ízlik.köszönjétek viktoréknak

Radio Silicon 2013.04.06. 14:47:08

Bezzeg, mikor én mentem el 20 évvel ezelőt, nem volt rinyálás, pedig jól esett volna... ;)

Apfelzimt [DE] 2013.04.06. 14:51:34

"London már most a második legnagyobb magyar város,"

Melyik az első?

-JzK- 2013.04.06. 14:51:40

A zsarolás lényege a következő: "ELMEGYEK innen, HA nem fizeti ki nekem az állam úgy a felsőoktatást, hogy úgyis elmehessek." Aha...

Stabilo 2013.04.06. 14:51:46

Anno mindenki azt mondta, hogy azért jó az EU csatlakozás, mert akkor nyithatunk cukrászdát Bécsben és a gyerekeink járhatnak külföldi egyetemekre is.
Most akkor mi a baj?
Nyithatunk Bécsben cukrászdát, mehetünk külföldre tanulni. Megszavaztuk, hát így lett.
Mire ez a nagy hiszti?

lavór 2013.04.06. 14:51:53

Ez van. Tessenek az önöket képviselő politikusokra hatni.

dennisthemenace 2013.04.06. 14:52:00

Mar Fornetti boltot is kiharcoltak maguknak a londoni magyarok, hahaha... Kurtoskalacs is van.

sanyix 2013.04.06. 14:52:07

"ahol színvonalas képzésben részesülhetnek" akkor a rendszerváltás óta mentek volna ugyanis a színvonal már akkor is a béka segge alatt volt, de nem mentek. Nyilvánvaló miért mennek csak most...

Fejesrob 2013.04.06. 14:52:24

Elég nyilvánvaló, hogy lesz egy egyre nagyobb réteg, aki eleve külföldre készül. A dolog amúgy nem Orbán-függő, nyilvánvaló, Bajnainál sem lesz kisebb a különbség egy magyar és egy német jövedelem között. Az én gyerekem is 2009-ben ment ki úgy, hogy rögtön az egyetem elvégzése után lett itt is volt munkája.

Ezt inkább annak tulajdonítanám, hogy a nyelvtudás ma nemcsak általánosabb, de mélyebb is.

bolek 2013.04.06. 14:53:14

izé... a bulvár- és demagógszagú címet:

"Magyarország kiürül: a végzősök külföldre menekülnek a tandíj elől"

úgy értitek, hogy nagyjából a harmaduk megpróbálkozik külföldre jutni? s ezek valószínűleg elsősorban a tehetősebbek, nem pedig a legokosabb egyharmad?

szóval "egyes végzősők", "a végzősök egy része", "a végzősök kb. harmada"... lehetne pontosabban fogalmazni, és kellene is.

mert az egyharmad lelépési szándéka is elég szomorú, de a Fidesz népbutító, ostoba demagógiáját csak akkor lehet legyőzni, ha az ellenzéki oldal kerüli a demagógiát.

különben mindig lesz hivatkozási alapja a fiytiszéknek a saját demagógiájuk folytatására, mondván, hogy az ellenzék is demagóg vagy még náluk is demagógabb.

Orbán meg felébredhetne már napóleoni álmából.
húzza ki a sz...os kis kezét a biliből és tegyen, és a sok majmával tetessen valami jót is ezért az országért, azon belül a felsőoktatásért, a fiatalok itthon tartásáért. jelenleg Magyarország jövőjét vágja tönkre.

Severus 2013.04.06. 14:53:40

"Hogy lehet ekkora a különbség? A válasz egyszerű: inkább külföldi egyetemekre akarnak menni."

Nem csak a Radnótiból áll az ország. Sokan egyszerűen inkább nem tanulnak tovább. Hanem beállnak dolgozni, ööö ... Akarom mondani, munaknélkülinek...

Kakimaki0123456789 2013.04.06. 14:53:52

Ahhoz hogy orosz-kinai gyarmat legyunk, nem kell ertelmiseg.
Es miert is kedvezzunk a gyerekeknek, ha a legtobb szavazo nyugdijas?

2013.04.06. 14:54:01

Aki akar az menjen! Nem fognak kint unatkozni. Gerendás Péter majd zenél nekik.

VT Man 2013.04.06. 14:54:09

Munkanélküliség:
2010 február: 496 ezer
2013 február: 501 ezer

Munkavállalók száma: 3,8 millió (nagyjából ugyanennyi 2010 óta).

De akkor hol van a kivándorolt 500 ezer ember?? Ha se a munkanélküliség, se a munkavállalók száma nem csökkent?
süti beállítások módosítása