HTML

Szembesítés

Hagyjuk a tényeket szóhoz jutni.

Itt is megtalálsz

A kormány lemondott a jövőről

2013.02.20. 15:40 :: Szembesítő

„Fizettél már életedben adót?” Ezt a kérdést vágta nemrég a Hallgatói Hálózat képviselőjének fejéhez Szepesi Miklós Zsolt, debreceni futballhuligán, a Fidesz 2010-es képviselőjelöltje, majd láthatóan roppant elégedett volt magával. Mint ahogy az a másik focidrukker is, aki az ELTE hallgatói fórumán háborodott fel azon, hogy az egyetemisták ingyen akarnak tanulni, miközben szerinte nem dolgoznak.

Tegyük most félre, hogy a Hallgatói Hálózat követelései között nem szerepel a tandíjmentesség, foglalkozzunk inkább azokkal a kormány politikájában is visszaköszönő általános vádakkal, amelyek széles körben elterjedt tévhitekre alapozva, szembeállítják egymással a haszontalannak tartott tanulást és a munkát. Ez a különbségtétel ugyanis egyértelműen hamis.

Először is – nem beszélve arról, hogy sok egyetemista már tanulmányai mellett is nem kevés adót fizetve dolgozni kényszerül – maga a tanulás is munka, szellemi erőfeszítés, még akkor is, ha a focidrukkerek többsége ilyet még nem tapasztalt.

Másodszor, a munkához jutást ma leginkább a felsőfokú végzettség képes segíteni. A diplomás munkanélküliségről szőtt mítoszokkal szemben az adatok azt bizonyítják, hogy a főiskolát vagy egyetemet végzettek tudnak a legkönnyebben elhelyezkedni. A Tárki épp most megjelent Társadalmi riportjában közölt KSH-adatok szerint ebben a körben 4-5 százalék a munkanélküliség, míg az alacsonyabb végzettségüknél 10 százalék fölött, a képzetlenek esetében pedig jóval 20 százalék fölött van a munkanélküliségi ráta.

Harmadszor, az adatok azt is mutatják, hogy csak felsőfokú végzettséggel lehet jelenleg az átlagost meghaladó keresethez jutni. Ebből következően a diplomások adók formájában is jóval többet adnak a közösbe, nem beszélve mindarról a pénzben nem kifejezhető hozzáadott értékről, amelyet több magasan képzett ember jelent egy ország számára.

Ezért nagy baj, hogy az az Orbán Viktor, aki 2010-ig egészen mást képviselt, most – az egyébként sehol a világon nem létező önfinanszírozó rendszerről szónokolva – leépíti a felsőoktatást. Minden kormányzati állítással szemben ugyanis a hallgatói létszám majd tizedével lesz kevesebb, miközben az intézmények támogatását több mint harmadával csökkenti a kormány (lásd az ábrát).

blogpost_szembesites_531-01.png

Nem meglepő ezután az sem, hogy a hallgatói szerződés kényszerét (azaz a röghöz kötést) alkotmányba kell emelni. A kormány ezzel beismeri: nem tud olyan jövőt biztosítani az országnak, hogy a fiatalok itthon maradjanak. Orbán lemondott a jövőről, legfeljebb a világról mit sem tudó focidrukkerek álmát valósíthatja meg.

Szólj hozzá!

Címkék: felsőoktatás munkanélküliség kötés röghöz diplomások Fidesz Orbán Viktor Zsolt Miklós Tárki Szepesi

A bejegyzés trackback címe:

https://szembesites.blog.hu/api/trackback/id/tr595082459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása