HTML

Szembesítés

Hagyjuk a tényeket szóhoz jutni.

Itt is megtalálsz

A kormány rosszul teljesít: sokkal több a munkanélküli

2013.03.04. 17:31 :: Szembesítő

„Magyarország jobban teljesít” – tudtuk meg Orbán Viktortól február 22-én. Ezzel a szlogennel még nagyon sokszor találkozni fogunk. Nemcsak az újabb kormányzati propaganda portálon (amely időközben rejtélyes módon eltűnt), hanem az utcákon, az óriásplakátokon és a Simicska hengereken is. Van igazság a miniszterelnök szavaiban: Magyarország, a magyar emberek valóban jobban teljesítenek, de ezt nem az előrejutás reményében, hanem a túlélés érdekében teszik.

Kénytelenek vagyunk a korábbinál is többet dolgozni, hogy meg tudjuk tartani az állásukat, és ne a mi nyakunkra feszüljön a kasza, ha munkaadónk - a vállalat, az egyetem, a kis-és középvállalkozás vagy a sarki fűszeres vezetője - úgy dönt: nincs bevétel, nem megy tovább, jön a leépítés.

Így értelmezte a foglalkoztatottsággal kapcsolatos számokat a kormányzati propaganda portál:

"Míg az előző kormányok idején folyamatosan emelkedett a munkanélküliek száma, az elmúlt két évben ez a rossz tendencia megfordult, és immár növekszik a foglalkoztatottak száma."

És akkor most nézzük meg a kormány teljesítményét, és hagyjuk szóhoz jutni Orbán Viktor és Matolcsy György legádázabb ellenségeit: a tényeket.

szb_munkanelkuliseg_20130304.png

1. A munkanélküliek száma a 2012. november - 2013. január közötti időszakban csaknem félmillióra rúgott (átlagosan 486 352 magyarnak nem volt munkahelye). Ez 11 621 fővel több, mint egy évvel korábban, és bő 30 ezerrel haladja meg a három évvel ezelőtti értéket. Micsoda trendforduló és siker: az Orbán kormány regnálása alatt 30 752 fővel nőtt a munkanélküliség.

2. Idén januárban a pályakezdő álláskeresők száma 73 772 fő volt, három év alatt közel 40 százalékkal nőtt a pályakezdő álláskeresők száma. A ciklusban az „orbáni elrugaszkodás éve” produkálta a legrosszabb adatokat: 2012-ben 14 466-val több tehetséges fiatal került kilátástalan helyzetbe.

3. Januárban 178 372 tartósan regisztrált álláskereső figyelte, vajon mennyi teljesül a 1 millió új munkahely ígéretéből. A 2011-ben tapasztalható átmeneti javulást tehát agyonverte az „orbáni elrugaszkodás éve”: egy év alatt 41 894 munkanélkülivel bővült azok száma, akik már legalább egy éve megszakítás nélkül szerepeltek a nyilvántartásban.

4. Az ellátás nélküli álláskeresők száma januárban 343 085 fő volt. 343 085 magyar állampolgár várta a csodát és az ígéretek valóra váltását. Persze álláskeresési támogatás és szociális ellátás nélkül. Számuk 2010 óta folyamatosan növekszik, de tavaly itt is elrugaszkodást tapasztalhattunk: 32 464 fővel többen keresnek ma állást ellátás nélkül, mint egy évvel korábban.

Akármelyik adatot nézhetjük, akárhogyan számolhatunk, a végeredmény ugyanaz: a kormányzati propaganda portál hazudik, a kormány rosszul teljesít. Nagyon rosszul.

(Szembesítésünkben a KSH munkanélküliekre vonatkozó adatait, valamint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat havi statisztikáit használtuk fel.)

Szólj hozzá!

Címkék: leépítés munkanélküliség propaganda álláskeresők rossz kormányzás elrugaszkodás KSH Fidesz Orbán Viktor 1 millió új munkahely

A bejegyzés trackback címe:

https://szembesites.blog.hu/api/trackback/id/tr605116527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása