HTML

Szembesítés

Hagyjuk a tényeket szóhoz jutni.

Itt is megtalálsz

Az igazságszolgáltatás valódi problémája

2016.02.05. 15:25 :: Szembesítő

A napokban Németh Szilárd erősen kritizálta a bíróság döntéseit vörösiszap perben és a Hagyó ügyben hozott felmentő ítéletekkel kapcsolatban. A volt rezsibiztos a bírói függetlenséget "liberális követelmények" nevezte és az átláthatóság és elszámoltathatóság elvárásával állította szembe. Németh egyértelművé tette, hogy a Fidesz nem ért egyet az ítéletekkel és még lehetséges törvénymódosítást is kilátásba helyezett – eznnek tartalmát azonban nem fejtette ki bővebben. Csatlakozott a véleményéhez később Lázár János is, aki szerint mélyrepülésben van az igazságszolgáltatásba vetett hit Magyarországon.

8_rogan_antal_nemeth_szilard_reszi_csokkentes_forum.jpg

Németh Szilárd ex-rezsibiztos. Forrás: 444.hu

Liberális követelmény

Valóban liberális követelmény a bírói függetlenség elve, bár pontosabb lenne inkább demokratikus követelménynek nevezni. Ez az elv hivatott biztosítani, hogy az eljáró bírók mindenféle külső befolyástól mentesen hozzák meg döntéseiket. A bírói függetlenséget így a demokrácia egyik alapkövének is tekinthetjük: Ahol érvényesül, ott nem lehet például koncepciós perekben, politikai alapon elítélni ártatlan állampolgárokat, Ha Németh Szilárd és a kormány nem akarja tiszteletben tartani a bírói függetlenséget, az komoly veszélyt jelent a magyar demokráciára nézve.

Hasonlóan fontos elv az említett átláthatóság és elszámoltathatóság is, azonban ezek nem a függetlenséggel szemben, hanem azzal párhuzamosan kell, hogy érvényesüljenek. A különböző jogorvoslati és fellebbezési lehetőségek által a hibás ítéletek korrigálhatóak, a tárgyalások pedig a média nyilvánossága előtt zajlanak. Adott esetben érezheti úgy egy politikus, hogy a rendszer hibásan működik és változtatni kell, de úgy beállítani a helyzetet, mintha választanunk kellene kettőt a három elv közül, demagóg és teljes mértékben antidemokratikus.

Amikor a Kúria elnöke a bírói függetlenség védelmére kelt, Lázár János azzal válaszolt, hogy Darák Péter nem tilthatja meg az állampolgároknak, hogy megvitassanak egy bírói ítéletet. A miniszter kijelentése teljesen abszurd, hiszen Darák levelében erről szó sincsen, azonban a kormánypárti nyilatkozatokat nyomásgyakorlásnak, a bírói munka befolyására tett kísérletként értékeli – jogosan.

Politikai függésben az ügyészség

Németh Szilárd kijelentései nem csak nem férnek össze a modern demokratikus értékrenddel, de a rezsibiztos teljesen el van tévedve a valós problémával kapcsolatban is. A bíróság a vörösiszap perben például jelezte, a felmentő ítélet oka az, hogy az ügyészség nem a valódi felelősökkel szemben emelt vádat. Ha a Fideszt valóban zavarja, hogy a 10 ember halálát követelő katasztrófa felelősei szabadlábon vannak, akkor a saját embereivel feltöltött ügyészségen kell kezdenie az átalakításokat.

Normális esetben ugyanis nem csak a bíróságok, de az ügyészség is független, politikától mentes szervezet – nem emel vádat politikai megrendelésre és nem is mulasztja el a vádemelést törvénysértés esetén.

Ezzel szemben magyar ügyészség jelenleg teljes mértékben kézi vezérelt, vezetője Polt Péter legfőbb ügyész, aki a 90-es években még a Fidesz színeiben próbált meg parlamenti mandátumhoz jutni – sikertelenül. A korrupciós ügyek felderítésében Polt kinevezése óta alulteljesít az ügyészség: A köztudottan botrányos trafik koncessziók esetében a számos, nyilvánosan is elérhető bizonyíték ellenére is azt állapította meg, nem történt hivatali visszaélés. A Quaestor ügyben a Polt vezette szervezet a végsőkig várt az intézkedéssel, így Tarsoly Csabát csak több mint két héttel a botrány kitörése után vette őrizetbe a rendőrség. A cégvezető ezzel időt kapott arra, hogy átrendezze a vállalat tulajdonosi viszonyait. Az említett példák mellett a magyar ügyészség és a hatóságok függetlenségét erősen megkérdőjelezi a Transparency International által készített tanulmány is.

Ha az ügyészi függetlenség lerombolása után a bírói függetlenséget kikezdése a hazai demokrácia és minden állampolgár számára súlyos következményekkel járna. Ha Németh Szilárd, Lázár János és a Fidesz kormány valóban aggódnának az igazságszolgáltatás működése miatt, akkor nem a függetlenséget, hanem a politikai befolyást próbálnák csökkenteni a rendszerben. A mostani nyilatkozatok alapján azonban a kormány inkább tovább rombolja a rendszert, igyekezve annak minden elemét a Fideszt kiszolgáló hűséges intézménnyé alakítani.

Szólj hozzá!

Címkék: korrupció lázár jános jogállam rossz kormányzás németh szilárd polt péter Fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://szembesites.blog.hu/api/trackback/id/tr728362958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása